آموزش کشت زعفران + هزینه کاشت
کشت زعفران
آموزش کاشت زعفران
زعفران به دلیل داشتن خواص دارویی و درمانی به عنوان گران بهاترین و سلطان ادویه های جهان معروف است که از کلاله آن به دلیل داشتن مواد رنگی و معطر در ، قنادی وطباخی و در تولید داروها استفاده می شود. کاشت زعفران در مناطق وسیعی از دنیا مانند یونان، ترکیه، افغانستان و ایران رشد یافته و از این نواحی به هندوستان، چین، اسپانیا ،ایتالیا و سایر نقاط دنیا انتقال یافته است.
تولید زعفران در ایران سابقه ای بسیار طولانی دارد و در گذشته کشت زعفران در استانهای خراسان، فارس، کرمان، مرکزی، یزد و اصفهان به طور وسیع تری مرسوم بوده است.در این مطلب با آموزش کاشت زعفران همراه شما هستیم.
سوالات خود را در انتهای همین مطلب بپرسید و در همان روز پاسخ آن را دریافت نمایید
مراحل کاشت تا برداشت زعفران
در حال حاضر حدود 95 % زعفران ایران در شهرستانهای تربت حیدریه، گناباد، کاشمر ،فردوس، طبس، بیرجند، قاین، بشرویه، سرایان، بجستان، خلیل آباد، بردسکن، و مه ولات کشت و تولید می شود.
از جمله محصولات صادراتی کشاورزی Crocus Sativus زعفران با نام علمی ایران است که در وضعیت اقتصادی و اجتماعی زعفران کاران که عمدتاً جزء مناطق خشک و کم باران است، تاثیر قابل توجهی دارد. 98 % زعفران ایران در مناطق جنوبی خراسان بزرگ تولید می شود.
عواملی که باعث کشت زعفران به عنوان یک گیاه استراتژیک گردیده عبارتند از:
چه نوع اب و هوایی برای کشت زعفران مناسب است؟
مهمترین عامل گسترش و توسعه این گیاه در مناطق خشک و کم آب، نیاز کم این گیاه به آب آبیاری است. حداکثر نیاز آبی این گیاه حدود 6هزار متر مکعب م یباشد. نکته مهم و قابل تامل این که این گیاه زمانی به آب نیاز دارد که سایر گیاهان زراعی نیاز به آب نداشته یا اینکه کمتر به آب آبیاری نیاز دارند. نیاز آبی این گیاه از حدود نیمه مهرماه شروع و تا حدود نیمه اردیبهشت ماه ادامه دارد.
ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت با کشت زعفران :
با توجه به اینکه مراحل کاشت تا برداشت زعفران با نیروی انسانی انجام می گیرد و تقریباً ادوات خاصی بکار نمی رود، هر هکتار زعفران کاری جهت امر کاشت، داشت و برداشت و جداسازی کلاله از سایر اجزاء گل به 270 نفر روز کار نیاز دارد. با توجه به اینکه هر 200 نفر روز کار در سال یک شغل دائم ایجاد می کند.
در وضع موجود هر هکتار زعفران بیش از یک نفر اشتغال زایی دارد.از طرفی نظر به اینکه داشت و برداشت زعفران کار سخت و طاقت فرسایی نمی باشد ، تقریباً همه اعضای خانواده ی کشاورز می توانند در امر تولید زعفران کمک نمایند.
[prod_promo promo_type=’product-promo’ prod_heading=’18951′ cat_heading=’76’ heading=’تجربه بی نظیر نوشیدن دمنوش زعفرانی تولید شده با دستان خودتان’ imgsize=’125′ desktopimg=” mobileimg=” style=” subheading_size=’15’ label=’خرید مجموعه کاشت زعفران در گلدان’ link=’product,18951′ link_target=” size=’medium’ icon_select=’yes-right-icon’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ headingcolor=” headingcustom_font=” subcolor=” custom_subfont=” color=’custom’ custom_bg=’#ba55d3′ custom_font=’#ffffff’ custom_class=” av_uid=’av-ubbtwm’][/prod_promo]
در آمد کاشت زعفران
میانگین تولید محصول سالیانه به ازاء هر هکتار حدود 5 کیلوگرم کلاله خشک زعفران است که با توجه به قیمت بالای زعفران،درآمد خوبی نسبت به سایر محصولات با توجه به آب مصرف شده نصیب کشاورز خواهد شد. قیمت زعفران در سال جاری (1399)حدود 100000000 ریال می باشد. به همین دلیل است که آموزش کاشت زعفران بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
هزینه کاشت زعفران
بیشتر زعفران تولیدی ایران به سایر کشور های دنیا صادر می شود که با توجه به ارزش آن، درآمد قابل قبولی وارد ایران می شود. بطوری که در سال 83 ایران با تولید 213/62 تن زعفران رو به رو بود که مقدار 172 تن از آن را به 41 کشور جهان صادر نموده است. هزینه کاشت زعفران را میتوانید در قسمت نظرات ودر انتهای همین صفحه ببینید.
امکان بهره برداری :
- چندین سال در یک نوبت کاشت زعفران .
- ماندگاری زیاد زعفران (بیش از دو سال)
- به ماشن آلات سنگین و تکنولوژی پیچیده نیاز ندارد.
- حجم زعفران تولیدی اندک و نیاز به انبارهای بزرگ نندارد و حمل و نقل زعفران راحت است.
موارد مصرف زعفران:
موارد استفاده از زعفران در جهان بسیار زیاد است و به سبب رنگ زیبا، عطر و طعم دلپذیر و خواص دارویی که دارد، کاربردهای عمده زیر را می توان برای آن نام برد.
از طبع زعفران و عطر آن به عنوان ادویه ،رنگ و برای عطر بخشیدن به مواد غذایی که اشتها آور است ،استفاده می شود.
در تهیه شیرینی و نوشابه و انواع شربت کاربرد بسیاری دارد
آموزش کاشت زعفران
گیاهی دارویی است که خواص آن را در مطلب خواص زعفران به طور کامل بیان کرده ایم.جهت مطالعه کلیک کنید.
کاشت زعفران
زعفران چیست:گیاهی است علفی، دائمی و دارای ساقه های زیر زمینی یا بنه می باشد که در بین کشاورزان به پیاز زعفران مشهور است.
پوشش روی بنه از نوع الیاف طولی موازی به رنگ قهوه ای است. در رأس پیازها 1 جوانه دیده می شود. از جوانه های رأسی – بسته به درشتی و شادابی پیاز 4 گل و برگ تولید می شود.
پیاز جدید در بالای پیازهای قبلی شکل می گیرد و به همین دلیل پیازهای جدید به سطح خاک نزدیک می شوند. ریشه های زعفران افشان و کوتاه – درشتی پیازها از 1 تا 20 متفاوت است، از این رو خاک عمیق و حاصلخیز و سبک برای رشد و نمو پیازها مناسب می باشد.
پوشش گل از سه کاسبرگ و سه گلبرگ بنفش زعفران تشکیل شده است. به طوری که تشخیص کاسبرگها از گلبرگها مشکل م یباشد. تعداد پرچمها سه عدد، طول پرچم ها دو برابر بساک و زرد رنگ است. تخمدان گل زعفران در داخل چمچمه و در چند سانتیمتری سطح خاک قرار دارد. خامه میله باریک و بلندی است که از روی تخمدان بیرون م یآید و در انتها به سه 2 سانتیمتر و هر رشته کلاله – کلاله قرمز عنابی ختم م یشود. طول هر رشته کلاله 3 میلیمتر است. – ظاهر بوقی شکل دارد. دهانه بوق دندانه دار و پهن و به عرض 4 قسمت مورد استفاده زعفران همین کلاله سه شاخه است.
برگها معمولاً بعد از ظهور گلها ظاهر می شود، مگر آنکه در آبیاری زعفران تعجیل شود. برگها مستقیماً از روی پیاز خارج می گردد و فاقد ساقه هوایی است. گلهای مربوط به یک جوانه رأسی در داخل یک چمچمه دو کفه ای سفید رنگ قرار دارد. وظیفه چمچمه حفاظت از اندامهای رویشی و زایشی است . چمچمه اولین اندامی است که سطح خاک را می شکافد و از خاک بیرون می آید.
مراحل کاشت زعفران در زمین کشاورزی چیست؟
گیاه زعفران دارای سه مرحله رشدی است که عبارتند از: رشد رویشی، رشد زایشی و حالت کمون.
مباحثی از رشد و نمو زعفران را که ضرورت کاربردی دارد می توان به شرح زیر عنوان نمود.
این اعمال بیرون خاک و داخل خاک صورت می گیرد.
بر اساس تحقیقات انجام شده، این گیاه دو ماه استراحت کامل دارد.
از هنگامی که برگها خشک می گردد یعنی حدود نیمه اردیبهشت ماه تا نیمه تیرماه و ماههای دیگر سال را در فعالیت به سر می برد که بهتر است کشت پیاز در اواسط این زمان یعنی خرداد ماه انجام گیرد.
چنانچه مایل به خرید اینترنتی زعفران به صورت مستقیم از کشاورز هستین از قسمت فروشگاه میتوانید بسته های مورد نظر خود را انتخاب کنید.
از نیمه تیرماه تا نیمه مهرماه در داخل پیاز و هفت ماه دیگر یعنی از نیمه مهر تا نیمه اردیبهشت شامل زاد آوری و رویش برگ است که بیرون از خاک انجام می شود. از نیمه تیرماه تا نیمه مرداد برگهای اولیه در جوانه پیاز بوجود می آید لذا طبق تحقیقات صورت گرفته بهتر است در این زمان هیچگونه آبیاری صورت نگیرد که چنانچه آبیاری انجام شود، روی عملکرد اثر منفی دارد.
از نیمه مرداد ماه تا 25 مرداد ماه جام گل و دستگاه تناسلی بوجود م یآید که طبق تحقیقات انجام شده آبیاری تابستانه اثر مثبتی در گل آوری دارد. بطوری که آبیاری در 20 مرداد در مزارع تازه کشت شده 17 درصد و در مزارع چند ساله 40 درصد افزایش محصول را به همراه دارد.
در طول پائیز و زمستان در انتهای لوله گل تورمی بوجود م یآید که نشانه تشکیل پیاز دختر است. این پیاز از حدود دیماه شروع به مکیدن جسم پیاز مادر می نماید و در طول بهمن و اسفند به مرور مواد غذایی از پیاز مادر به دختر منتقل و در انتهای فصل از پیاز مادر قبلی چیزی به جز یک پوسته خشبی نازک باقی نخواهد ماند و پیاز جدید هم فاقد ریشه بوده و برای ادامه فعالیت های خود متکی به برگها می باشد.بنابراین محلول پاشی با کود مایع در بهمن و اسفند ماه طبق تحقیقات انجام شده موجب 33 درصد افزایش محصول خواهد شد.
آب و هوای مناسب جهت کشت زعفران
زعفران گیاهی نیمه گرمسیری است و در نقاطی که دارای زمستانهای ملایم و تابستانهای گرم و خشک است به خوبی می روید. مقاومت زعفران در مقابل سرما زیاد بوده و از 10 تا 15 درجه و بعضاً تا 20 – درجه سانتی گراد را تحمل می کند. ولی وجود یک پائیز خنک، بدون یخبندان و بدون بارندگی برای گلدهی بسیار مناسب است. حداکثر دمای قابل تحمل این گیاه 40 درجه سانتی گراد است و این گیاه در ارتفاع 1300 تا 2300 متر از سطح دریا عملکرد خوبی را نشان می دهد.
مراحل کشت زعفران
خاک مناسب کاشتن زعفران
از آنجائیکه پیاز زعفران مدت نسبتاً زیادی یعنی 8تا 9 سال در زمین می ماند، خاک زمین باید متوسط تا نیمه سنگین و با زهکش خوب و مناسب باشد. بنابراین بهترین خاک لومی یا رسی شنی محسوب می شود. متغیرهایی که بیشترین تأثیر را بر عملکرد گیاه زعفران دارند عبارتند از میزان ماده آلی، فسفر قابل جذب، ازت معدنی و پتاسیم تبادلی.
ماده آلی خاک علاوه بر تأمین مواد غذایی باعث بهبود خواص فیزیکی خاک و بهبود وضع ساختمان و کاهش شستشوی مواد غذایی می گردد. بنابراین افزایشمواد آلی باعث افزایش محصول نیز می گردد.
در ویدیو زیر روش کود دهی زمین های زعفران را ببینید
با افزایش پتاسیم تبادلی و کاهش شوری آب، عملکرد زعفران بیشتر می شود. باشد. زیرا با افزایش بیش ds/m بنابراین نباید شوری خاک و آب بیشتر از 4 هزار از حد شوری، عملکرد زعفران به شدت کاهش یافته و در صورت افزایش فسفر قابل استفاده، عملکرد زعفران کمتر می شود. زمین زعفران نباید دارای قلوه سنگ ، علفهای هرز، شور و فقیر باشد.خاک زعفران باید بین 7یا 8 pH باشد.
تهیه زمین جهت زعفران
در تهیه زمین به منظور کاشت زعفران لازم است توجه خاصی صورت گیرد. در فرصت های مناسب در پائیز و زمستان زمین مورد نظر را شخم عمیق می زنند و در بهار نیز با قطع بارانهای بهار، با کولتیواتور شخم می زنند تا علفهای هرز از بین برود و کلوخه ها نرم شود و برای نرم کردن کلوخه ها از دیسک هم می توان استفاده کرد.
کشت زعفران + ویدیو
چنانچه زمین دارای سنگ و با علفهای هرز باشد باید از سطح زمین جمع آوری گردد. 40تا 80 تن کود حیوانی پوسیده، 200 کیلوگرم کود فسفات – شوند. 250 تا 300 کیلوگرم کود سولفات پتاسیم به زمین اضافه می نمایند و با شخم به زمین اضافه می کنند.
انتخاب پیاز برای کاشت زعفران
احداث مزارع جدید زعفران فقط بوسیله پیاز آن مقدور بوده زیرا زعفران گیاهی عقیم است و بذر تولید نمی کند. تهیه و انتخاب پیاز مرغوب جهت کشت در ایجاد و گسترش کشت حائز اهمیت است.جهت کشت زعفران اندازه پیازهای زعفران بین 1 تا 20 گرم متفاوت است.باید پیازهای بالاتر از 8 گرم را انتخاب نمود زیرا پیازهای درشت نه تنها در همان سال اول عملکرد مزرعه را بالا م یبرند بلکه از طریق بچه زایی بیشتر و تولیدپیازهای درشت تر ظرفیت گل آوری و عملکرد مزرعه را برای سال بعد نیز افزایش می دهد.
پیاز نباید آبکن باشد و از زمان کندن پیاز از مزرعه مادر هر چه زودتر کشت گردد بهتر است. چنانچه پس از کندن پیاز از زمین مادری زمین آماده نباشد، باید پیازها را در محل سرد و در سایه که خنک باشد با دمای حدود 20 سانتیمتری نگهداری نمود.
پیازهای انتخابی باید جوان، عاری از آفات، امراض و بدون زخم و خراشیدگی باشد.و در صورت امکان جهت کشت ضد عفونی شوند.جهت ضد عفونی پیازها 300 تا 500 گرم سم قارچ کش از قبیل سرزان، تری تیزان و گرامینون به ازای 100 کیلوگرم پیاز استفاده می شود.
در موقع کاشت بهتر است پیازها سورت شده و پولک و مقداری از الیاف پیازها جدا شوند تا جذب آب بوسیله پیاز آسان تر و جوانه زدن سریع تر شود.بهترین زمان کشت پیاز با توجه به فیزیولوژی رشد پیازها خرداد ماه است ولی چنانچه زمان را از دست دادیم، شهریورماه و مهرماه کشت می شود.
پیشنهاد ما مطالعه مطلب انواع زعفران
زمان مناسب کاشت زعفران
اگر کشت در خرداد ماه انجام گیرد، پیازها هنگامی که خواب هستند در زمین مستقر شده و در سال اول محصول خوب تولید خواهد شد ولی اگر در شهریور ماه و مهرماه کشت گردد، تولید زعفران کاهش خواهد یافت و بهتر است در ماههای تیر و مرداد که هوا خیلی گرم است، زعفران کشت نگردد؛ زیرا ممکن است رطوبت پیازها از بین برود و صدمه ببینند.
مقدار پیاز جهت کاشتن در یک هکتار زمین بسته به ریزی و درشتی متفاوت است و چنانچه پیازها درشت تر از 8 گرم باشد، بین 6 تا 8 تن پیاز لازم است.
عملیات کاشت پیاز زعفران
برای کاشتن پیاز شیارهایی به عمق حدود 20 سانتیمتر و به فواصل ردیفی 25 تا 30سانتیمتر تهیه و پیاز ها را به فاصله 5 تا 8 سانتیمتر و با تراکم 50 تا 80 پیاز در مترمربع در داخل شیارها قرار می دهند. سپس روی پیازها را با خاک م یپوشانند بطوری که قطر پوشش بنه ها با خاک حدود 20 سانتیمتر باشد. عمق 20 سانتیمتر بهترین عمق م یباشد زیرا زمستان پیازها را از سرما و خطر یخبندان و در تابستان پیازها را در مقابل گرما محافظت م ینماید.
هنگام قرار دادن پیازها در داخل شیارها باید پیازها رو به بالا باشد و پس از کاشت، سطح مزرعه را با بیل و یا ماله صاف و فشرده می نمایند تا پیازها به خاک بچسبند.
کشت ردیفی به کشت کپه کاری که معمولاً در هر چاله 3 تا 15 پیاز قرار می دهند، ارجحیت دارد. زیرا در این روش وجین و سله شکنی به راحتی انجام می گردد. علاوه بر آن در کشت ردیفی آب آبیاری به راحتی بین ردیفها حرکت م ینماید. برداشت گل و نیز در پایان عمر مزرعه، کندن پیازها به راحتی انجام می گیرد.
برای تهیه ردیف های کشت می توان از کارگرها که با بیل کار م یکنند و یا از نیروی دامها استفاده نمود. یکی دیگر از روشها استفاده از تراکتور و تیلرها م ی باشد که روی آنها گاو آهن تک خیش بصورت آفست بسته می شود
مراقبت های زراعی زعفران :
آبیاری زمین زعفران
در نقاط مختلف بسته به وضع آب و هوایی منطقه از اواسط مهرماه تا دهه اول آبان ماه آبیاری زعفران شروع م یگردد. با توجه به اینکه عمل آبیاری باعث تحریک
گیاه شده و گیاه زعفران را از خواب بیدار می کند. آب اول باید خیلی با دقت و حساسیت خاصی انجام گیرد تا برداشت زعفران با اشکال مواجه نشود.
تمام نقاط زمین باید به طور کافی و یکنواخت آب بخورد تا گلهای یک قطعه با هم و همزمان بیرون بیایند. آب اول باید زمانی انجام شود که اول گلها و بعد برگهای زعفران ظاهر شوند.
اگر آب اول زودتر انجام گیرد، قبل از گلها برگها ظاهر شده و برداشت گلها با مشکل مواجه م یشود و اگر از موعد مقرر دیرتر انجام شود، ممکن است سرما باعث از بین رفتن گلها شود.
پس از آبیاری 15 تا 20 روز طول می کشد تا گلها ظاهر شوند.با توجه به اینکه دوره گلدهی زعفران 15 تا 20 روز طول می کشد پس از اتمام گلدهی آب دوم را به زعفران می دهند که به زائیج آب معروف است.
آب سوم زعفران پس از وجین و پخش کودهای شیمیایی به زمین داده م یشود که به آب وجین معروف است. آب آخر زعفران به زردآب یا مرگ آب معروف است که این آب باید با دقت و حساسیت خاصی انجام گیرد، زیرا در درشت شدن پیازهابسیار مؤثر است.
آموزش کاشت زعفران
سله شکنی زعفران :
پس از آبیاری اول به محض گاو رو شدن زمین سطح مزرعه را باید سله شکنی نمود، به نحوی که پیازها صدمه نبینند. بهترین وسیله سله شکنی کج بیل و چهار شاخ م یباشد. سله شکنی باعث م یشود که گلها به آسانی از خاک بیرون آمده و کود حیوانی با خاک مخلوط گردد. از طرفی چنانچه خار و خاشاکی در سطح زمین باشد همراه سله شکنی به زیر خاک رفته و مزاحم برداشت نمی شود.
سله شکنی باعث می شود که رطوبت زمین حفظ گردد و تهویه خاک به راحتی انجام گیرد.
وجین و دفع علفهای هرز زعفران چگونه است؟
علفهای هرز از طریق رقابت با گیاه زعفران از نظر آب و مواد غذایی و نور خورشید سبب کاهش محصول م یشود. وجین علفهای هرز در هر موقع که علفهای هرز شروع به رشد کنند، ضروری است . معمولاً بعد از آب اول تعدادی از علفهای هرز شروع به رشد می نمایند که بعد از گاو رو شدن زمین با عمل سله شکنی به راحتی از بین می روند.
در مزارع زعفران بعد از آب دوم بهترین زمان مبارزه با علفهای هرز به شمار م یرود که در این زمان ممکن است برای از بین بردن علفهای هرز، زمین را با چهار شاخ کلش داده و یا با استفاده از کج بیل و بیلچه علفهای بین ردیفها را از بین م یبرند.
بهترین راه مبارزه با علفهای هرز روشهای مکانیکی است ولی چنانچه امکان آن وجود نداشته باشد، آخرین روش استفاده از سموم شیمیایی م یباشد. برای از بین بردن علفهای هرز کشیده برگ از سموم گالانت سوپر و گالانت معمولی استفاده میگردد. مقدار مصرف گالانت سوپر 5/ تا 7/ لیتر در هکتار و گالانت معمولی 1/5 تا 2 لیتر در هکتار می باشد.
تغذیه گیاه زعفران:
همانگونه که قبلاً اشاره شد، هنگام آماده سازی زمین کود فسفاته و پتاسه را همراه 40-80 تن کود حیوانی به زمین اضافه و همراه شخم عمیق با خاک مخلوط می نمایند تا کودهای فسفاته و پتاسه در دسترس ریشه گیاه قرار گیرد زیرا این کودها در خاک تحرک کمی داشته و اگر به صورت سطحی پخش شوند، اثر کمی دارند.
فسفر برای کلیه اعمال حیاتی گیاه از جمله رشد و توسعه ریشه ها (تقسیم سلولی) لازم و ضروری است. فسفر در گیاه متحرک بوده و در ساختمان اسیدهای آمینه و تکمیل ذخایر بنه های زعفران دخالت دارد.
پتاس نیز برای تولید هیدراتهای کربن با گلوسیدها، همچنین جهت تحویل این مواد و تجمع آنها در بعضی از اعضای ذخیره ای گیاه لازم م یباشد.پتاس در افزایش مقاومت گیاهان در مقابل بیماریها، سرما زدگی و سایر شرایط سخت محیطی مؤثر است. کمبود پتاس موجب کوتاه شدن بوت هها و کوچک ماندن پیازها می شود و به صورت پیدایش رنگ زرد که به تدریج به قهوه ای تبدیل شده است، مشخص میشود.
کود ازته به علت اینکه در آب سریعاً قابل حل می باشد، باید هر ساله در سطح خاک پاشیده شود. مقدار مصرف کود ازته 100 کیلوگرم کود اوره می باشد که می بایست در دو تا سه مرحله به گیاه داد.
یک سوم تا یک دوم قبل از آب اول و یک دوم یا دو سوم دیگر کود را پس از خاتمه یخبندان های زمستانه به زمین زعفران می دهند. کود حیوانی پوسیده را نیز به مقدار 15 تن قبل از آب اول به زمین می دهند تا همراه سله شکنی با خاک کاملاً مخلوط شود. با توجه به اینکه در بهمن و اسفند ماه زعفران فاقد ریشه می باشد، کل تغذیه گیاه وابسته به برگ است که می توان با کود های مایع عمل محلو لپاشی را انجام داد. عمل محلول پاشی در مناطق گرمسیری، نیمه بهمن و در مناطق سردسیری نیمه اسفند انجام می شود. طبق تحقیقات انجام شده محلول پاشی با کودهای مایع 33 درصد افزایش محصول را در پی داشته است.
آموزش کاشت زعفران
عمر زمین زعفران:
پیازهای زعفران که در مزرعه کشت شدند به مدت 8 تا 9 سال در زمین می ماندو همه ساله گل م یدهند. عمر مفید زعفران زار به مراقبتهای زراعی و تراکم کشت بستگی دارد. هر چقدر تراکم پیازها زیادتر، عمر زعفران زار کوتاهتر خواهد بود. بطوری که در تراکم های بالا عمر زعفران زار به 4 سال هم می رسد.
پس از کشت پیاز در زمین، پیازهای جدیدی تولید می گردد. با گذشت زمان علاوه بر اینکه پیازها به سطح زمین نزدیک می شوند، تراکم پیازها اضافه شده و این تراکم باعث نقصان مواد غذایی، پوک شدن برخی از پیازها و کوچک شدن پیازها شده و تولید محصول به قدری کم می شود که کشاورزان مجاب به کندن پیازها و انتقال به زمین جدیدی می شوند.
برداشت گل زعفران:
پس از آبیاری اول به فاصله2 یا 3 هفته ،بسته به درجه حرارت هوا گلهای زیبای زعفران ظاهر می گردند.دوره گل دهی زعفران حدود 10 تا 15 روز می باشد. تعداد گلها در روزهای اول و آخر دوره کم است . هر پیاز بسته به درشتی و ریزی و قدرت و ضعف خاک ممکن است یک تا سه جوانه تولید کند.عمر متوسط گل زعفران در صورتی که چیده نشود حدود 4 روز است.
چیدن گل زعفران
برداشت زعفران فقط با دست انجام می گیرد. بهترین موقع برداشت گل به منظور مرغوبیت و عطر و رنگ زعفران صبح زود و به صورت غنچه است. معمولاً چیدن گلها از سحر شروع شده و تا ساعت 9 صبح ادامه خواهد یافت. اگر گلها به صورت غنچه چیده شوند، ماندگاری بیشتری دارند. حمل و نقل آنها آسان تر است.
برای جمع آوری غنچه ها و گلها بهتر است از سبدهای منفذ دار استفاده شود و سعی شود که گلها زیاد روی هم انباشته نشوند. جهت حمل گلها از مزرعه به منزل نیز بهتر است از کارتن استفاده شود تا در هنگام حمل و نقل به گلها فشاری وارد نگردد.
پاک کردن گل زعفران
برای پاک کردن گل زعفران یا همان باز کردن گلها و غنچه ها باید کارگران دستهای خود را با آب و صابون شستشو دهند. ضمن اینکه محل فرآوری باید کاملاً بهداشتی باشد.
نحوه باز کردن غنچه های برداشت شده به این ترتیب م یباشد که گلها و غنچه ها را با ناخن شکافته و میله سفید رنگی را به همراه سه کلاله قرمز رنگش از درون لوله گل بیرون م یکشند. معمولاً گلها و غنچه های جمع آوری شده را حداکثر به مدت 20 ساعت پس از برداشت گل، جداسازی نمائید.
جداسازی ممکن است به صورت زعفران سرگل ، سر قلم ، ، پوشال زعفران و یا کلاله و خامه با هم باشد. اگر برداشت به صورت کلاله و خامه با هم باشد، به آن زعفران دسته گویند که پس از جدا کردن آنها را در یک جهت روی هم می چینند بطوریکه خامه ها روی هم و کلاله ها نیز روی همدیگر قرار گیرند.
در روش پوشال سه کلاله قرمز رنگ بهم متصل هستند و تقریباً بیشتر زعفران به این روش جداسازیمی گردد زیرا در این روش تقلب کمتری صورت می گیرد.
جداسازی به روش سر گل یا سر قلم که در این شیوه کلاً کلاله های قرمز از خامه جدا می گردند. در حال حاضر با توجه به اینکه تنها کلاله های قرمز رنگ گل زعفران به نام زعفران واقعی اطلاق می شود،خامه رطوبت زیادی داردو در مرحله خشک کردن زعفران دیر تر رطوبت خود را از دست می دهد. از طرفی با توجه به اینکه در حال حاضر خشک کردن زعفران با استفاده از هیتر و الک ابریشمی صورت م یگیرد، روش سر گل و پوشال بهترین روش برای پاک کردن زعفران می باشد .
خشک کردن زعفران
پس از دسته بندی و یا جداسازی کلاله ها (پوشال و سرگل) باید در اولین فرصت زعفران را خشک نمود. در روش سنتی زعفران را معمولاً روی کاغذ، پارچه نازک گذاشته و یا اینکه داخل سبد و یا صافی می گذارند و روی آن را معمولاً با پارچه نازک می پوشانند و در محل سایه قرار می دهند و یا هر از گاهی در مقابل آفتاب قرار می دهند و گاهی هم ممکن است نزدیک حرارت قرار می دهند تا سریعتر خشک گردد. در این روش هر چند روزی یک بار زعفران را زیر و رو م یکنند تا
بطور یکنواخت خشک گردد تا کپک نزند. در این روش برای خشک کردن زعفران 5 تا 7روز لازم است
خشک کردن زعفران را اینجا ببینید
منابع مورد استفاده در آموزش کاشت زعفران :
تمامی عکس ها و فیلم ها توسط عکاس زعفرانیک تهیه شده و کپی برداری بدون ذکر منبع شرعا حرام است.
-1 زعفران، طلای سرخ ایران – امیر قاسمی، تراب – نشر آیندگان
-2 مروری بر تحقیقات 15 ساله زعفران – همتی کاخکی، عباس، حسینی، محمد – پژوهشکده تحقیقات و توسعه فناوری
پارک علم و فناوری خراسان
امیدواریم در پایان آموزش کاشت زعفران توانسته باشیم تمامی مطالبی که در این مورد ممکن است وجود داشته باشد را بیان کرده باشیم.چنانچه سوالی در زمینه کشت زعفران در مزرعه و در ذهن شما باقی مونده میتوانید آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
کشت زعفران ؛ کاشت زعفران
سلام
لطفا بفرمایید هزینه کاشت زعفران یک هکتار چقدر میشه
سلام
هزینه کاشت زعفران به عوامل زیادی بستگی داره
هزینه پیاز زعفران
هزینه کارگر
هزینه کود
هزینه آماده سازی زمین
و این هزینه ها در هر شهر متفاوت هست، ضمن اینکه قیمت پیاز هر سال تابستون تعیین میشه (در سال 98 هر کیلو به صورت عمده حدود 7 تا 10 هزارتومن)
آیا در منطقه بهشهر استان مازندران امکان کشت زعفران هست ؟؟؟
سلام.
بارندگی زیاد باعث پوسیدگی پیاز زعفران میشود.
البته تعدادی از دوستان ما در قائم شهر پارسال کاشتند و جواب گرفتند .البته اونها پیاز ها رو در سطح شیب دار کاشتند تا آب پای پیاز ها جمع نشود. اصولا کاشت پیاز زعفران بیشتر تجربی هست و باید تجربه کرد و بازخورد گرفت.
به امید روزای بهتر
سلام مناطقی مثل اصفهان زمان گل دهی اش با مشهد فرق دارد . در اصفهان از کی شروع به گل دادن می کند و هوا هرچی سرد تر باشد گلدهی بیشتر می شود
سلام.اختلاف زمان گلدهی وجود داره و بستگی به زمان سر شدن هوا داره. هر چه هوا زودتر سرد بشه زمان گلدهی زودتر است.
به عنوان مثال هوای تربت حیدریه زودتر از گناباد سردتر میشه و زمان گلدهی در تربت حیدریه زودتر از گناباد است.
سلام ما برای اولین بار قصد کشت زعفران در شهرستان سیرجان استان کرمان رو داریم سوال اول اینکه در زمینی که سال گذشته گندم کشت شده میتوان کاشت؟
چه موقع بایدکشت رو انجام بدیم؟
پیاز زعفران رو از کجا تهیه کنیم که درشت باشه وسریعتر محصول بده واینکه قیمت پیاز زعفران کیلو چنده؟ ممنونم لطف میکنید راهنمایی بفرمایید.
سلام.
معمولا برای کاشت زعفران زمینی را پیشنهاد میکنند که سال قبل در آن گندم و یا جو کاشته شده باشد.البته قبل از کلشت زعفران باید ریشه های گندم و جو باقی مانده در زمین از ان خارج گردد.
بهترین موقع برای کاشت زعفران از نظر کارشناسان خرداد اعلام میشود ولی عملا به دلیل آماده نبودن پیاز زعفران در این فصل در مرداد و شهریور کاشت زعفران صورت میگیرد.
قیمت پیاز زعفران نیز در اواخر تیر و مرداد تعیین میشود.برای تهیه پیاز زعفران میتوانید با کارشناسان ما در تماس باشید.
آیا در خوزستان و شهر اهواز میتونم زعفرون بکارم.و اگه میشه چطور باید شروع کنم
سلام.اگه مطلب را کامل بخونید آب و هوای مناسب برای کشت زعفران را براتون کامل بیان کردیم.ولی خب با توجه به گرمای زیاد هوا در خوزستان و اهواز احتمال خراب شدن پیاز زعفران بر اثر گرما خیلی زیاد است.و عملا صرفه اقتصادی نداره
سلام ایا حیواناتی مثل موش میتونن ب مزرعه زعفرون اسیب برسونن؟؟ پیشنهاد شما برای مقابله چیست ایا حفر کانال دور زمین جواب میدهد؟؟؟
سلام.
یکی از مشکلاتی که همیشه در کشت و نگهداری زعفران با آن مواجه هستیم ، مبارزه با افات و به ویژه موش در زمین زعفران است.موش ها میتوانند زمین زعفران را کاملا نابود کنند و زحمات شما را در عرض چند ماه کاملا بر باد دهند.راه های زیادی برای مبارزه هست و این کاملا تجربی میتواند باشد.حفر دور زمین پیشنها جالبیه!!
ایا میتونید محیط اطراف رو با زمین کاملا قطع کنید با این روش.
روش های دیگری از قبیل استفاده از دود و گاز و همچنین سموم برای مقابله با موش در زمین زعفرون استفاده میشه
قیمت پیاز زعفران چقدره و ایا الان میتونم سفارش بدم
سلام
ممطقه ما سردسیره، پیازهارو ۱۸شهریور کاشتم…ابیاری اول رو دقیقت چ زمانی باید انجام بدم؟بلافاصله بعد از کاشت یا مهرماه؟
سلام.
بهتر است که آبیاری زعفران در مهر ماه انجام گیرد.
سوالی از حضورتان داشتم.
حدودا سه هکتار زعفران ۵ساله در حوالی استان تهران ،نزدیکی ایوانکی زیر کشت داریم خواستم بدونم چه موقع باید آبیاری اولیه را شروع کنیم
چون از یک مهندس کشاورزی که پرسیدم گفتن از ابتدای مهر لطفاً بنده را راهنمایی بفرمایید
سلام… آبیاری بستگی به دمای هر منطقه متفاوته… اگر هواتون سرده و اواسط مهر گلدهی تون شروع میشه می تونید اواسط شهریور آبیاری کنید…اگر اواخر مهر گلدهی شروع میشه…اواخر شهریور یا اول مهر آبیاری کنید… اگر گلدهی تون اواخر آبان شروع میشه که بنظرم آب و هوای ایوانکی از این نوع باشه شما می تونید از اول آبان تا اواسط آبان آب اول رو بدید که گلدهی تون اواخر آبان یا اول آذر باشه… یا مثلا یک آب اول مهر بدید و یک آب هم اول آبان که دو آبه بشه…
نکته۱ : در هر صورت سله شکنی انجام بشه
نکته ۲: از کود npk10_52_10 و یا کودهای فسفات بالا و هیومیک اسید می تونید در آب اول استفاده کنید.
نکته ۳: اگر زودتر از موعد آبیاری کنید دو مشکل خواهید داشت..زمین خیلی خشک خواهد شد و زمین هنوز به گلدهی نخواهد رسید و دوما اینکه به علت گرمای منطقه و آبیاری شما ممکنه برگ ها همراه با گل از زمین خارج بشه و برداشت تون رو سخت بکنه…پس زمان دقیق تر آبیاری هر منطقه بستگی به آب و هوای همان منطقه دارد. یعنی هر چه سردتر باشد آبیاری زودتر و هر چه منطقه گرمتر باشد آبیاری به تعویق خواهد افتاد.
سلام وقت بخیر
هر مترمربع چند عدد پیاز زعفران نیاز هست و قیمت پیاز در حجم زیر یک تن رو می خواستم
سلام.
برای کاشت پیاز معیار مشخصی و واحدی وجود نداره.عده ای زعفران را با تراکم بالا میکارند و بعداز حدود 5 تا 7 سال پیاز ها را به زمین دیگری منتقل میکنند. و عده ای نیز با تراکم پایین میکارند و مدت طولانی تری را در آن زمین برداشت میکنند. در یک هکتار حدود 2 تا 5 تن پیاز مشاهده شده که استفاده میشود. قیمت پیاز زعفران نیز معمولا اوایل تابستان تعیین میگردد.و فصل کاشت نیز ابستان هست.
سلام و خسته نباشید ببخشید و تشکر بابت مطالب خوبتون.یه سری سایتها گفتن که در هکتار تا 20 کیلو زعفران میشه برداشت کرد ایا واقعا منطقیه؟؟ یعنی از نظر عملی امکانش هست؟؟
سلام و خسته نباشید ببخشید و تشکر بابت مطالب خوبتون.یه سری سایتها گفتن که در هکتار تا 20 کیلو زعفران میشه برداشت کرد ایا واقعا منطقیه؟؟
سلام. به نظر با عقل و منطق جور در نمیاد.
سلام ببخشید در ابهر در استان زنجان که تقریبا آب و های بسیار سرد و خشک و برفی در زمستان دارد و تابستان گرم آیا امکان کشت زعفران هست و میتونیم ابتدا با 100متر مربع زمین شروع کنم
سلام.ممنونم بابت مطالبی ک با دقت و جزئیات بیان کردین.
یه سوال داشتم.بعد از مثلا ۷یا ۸ سال ک زمین زعفران رو باید عوض کنیم؛ بعد از چند وقت دوباره میشه تو همون زمین قبلی زعفران کاشت؟
تو زمین قبلی چه گیاهی بکاریم ک بازدهی زعفران رو زیاد کنه؟
معمولا میگن یک تا 3 سال نبایددر اون زعفران کاشت، بعضی ها چقندر و یا جو میکارند در اون زمین تا نیترات در خاک زمین زیاد شود.
سلام
ممنون بابت اطلاعات مفید و خوب
من سال گذشته 5مترمربع زمین پیاز زعفران کاشتم گلدهی هم داشت اما سال بعد سبز نشد و بعداز مدتی که بررسی کردم دیدم پیاز ها پوک شدند .دلیلش چی هست ؟
البته امسال دوباره کاشتم ممنون میشم راهنمایی کنید .
سلام.چه زمانی سبز نشد؟
سبز نشدن و پوک شدن دلایل زیادی میتونه داشته باشه؟
مهرماه آبیاری کردیم و درطول ماه های بعد نه گل دهی داشتند ونه سبز شدند
تقریبا اسفندماه بود که بررسی کردیم و دیدیم که پوک شدند
کدوم شهر هستین.احتمالا زیاد اب دادین
منتظر راهنمایی شما هستم
صبحتون بخیر
مهرماه که آبیاری کردم منتظر گلدهی بودم که اتفاق نیفتاد و ماه های بعد هم برگ ها از خاک بیرون نیومد و سبز نشد
کناره های زمین فقط دو الی سه تا سبز شد که خیلی ضعیف بود .
صبح شما بخیر
مهرماه که آبیاری کردم منتظر گلدهی در ماه بعد بودم که اتفاق نیفتاد فکر کردم که برگ ها هم از خاک بیرون بیان خوبه رسیدگی میکنیم برای سال بعد که این هم اتفاق نیفتاد و در ماه های بعد هم سبز نشدن
فقط گوشه های زمین دو الی سه تا سبز شدن که خیلی ضعیف بودن .
البته عمل سله شکنی انجام ندادم چون که دفعه ی اول بود که زعفران می کاشتم و نمیدونستم .
سال اول نیازی به سله شکنی نیست
سلام
در کشت گلخانه ایی آیا نیاز به انتقال به زمین هست یا کلا در گلخانه عمل میاد ؟
سلام. بله باید انتقال انجام بشه. به همین دلیل است که کاشت زعفران گلخانه ای هیچ صرفه اقتصادی نداره
سلام.با تشکر از راهکارهای خوبتون .بعد کشت ک شیب و تعداد رعایت شده آب نمیدیم و چطور از زمین خشک آب جذب میکنه
کشت در زمین شیب دار رو برای شهر هایی پیشنهاد دادیم که بارندگی زیاد دارند.
سلام. ببخشید تو شهر کاشان هم میشه زعفران کاشت؟؟؟
سلام صبح بخیر مطالب خیلی خوب بو د ازان استفاده کردم. من پس از ۷سال پیاز را در اوردم وپیاز مادر را دارم میکارم برای اینگه اوا گل بدهد بعد برگ کی باید اب بدهم
ضمنا باغ من در چالوس مازندران است ممنون میشم که زودتر پاسخم رابدهید چون دیگر وقتی تا زمان گلدهی نمانده اینجا از مه. ماه گل میدهد
در شهر هایی که آب و هوای ذکر شده رو دارد میشود کاشت.به طور کلی در اغلب نقاط ایران میشود کاشت ولی باید دید آیا کشت زعفران با این اوضاع و احوال صرفه اقتصادی دارد یا خیر
سریعا ابیاری کنید